Kong Valdemars Venner er en kulturhistorisk klub, startet i Dansk Islandshesteforening i 1991.
Den består af en masse middelalderinteresserede mennesker, der forener interessen for den islandske hest med interessen for middelalderen og specielt Kong Valdemar Atterdag
Når interessen speciel er faldet på tiden 1340 til 1375, der var Valdemar Atterdags regeringstid, skyldes det de mange sagn, der er knyttet til Nordsjælland, Gurre Slot og Valdemar Atterdag.
I 1991 syntes en række personer i rideklubben Hildingur, at tiden var inde til at realisere kongens legendariske og sagnomspundne ridt. Det gjorde de, og det ridt er i dag blevet til Valdemarsridtet fra Gurre slotsruin til Esrum kloster.
Kong Valdemars venner har redet turen i over 30 år på den lørdag, der ligger tættest på Valdemars dag, som er d.15.juni.
Ridtet rides således i 2024 på selve Valdemars dag lørdag d.15.juni
Idéen udviklede sig til en interesse for middelalderen., og dragterne udviklede sig til mere at blive mere og mere autentiske. De bliver primært syet i hånden. Det er en proces, der hele tiden er i gang. Det gælder også hestenes udstyr.
Uden Valdemar intet Danmark
Da Valdemar Christoffersøn blev udnævnt til konge i 1340 var Danmark i en ynkelig forfatning. Hele landet var bortforpagtet til to holstenske grever, fordi tidligere danske konger havde lånt penge til at udruste deres hære. Men med kong Valdemar kom der andre boller på suppen. I løbet af ca.10år lykkedes det ham ved diplomatisk snilde kombineret med rå militærmagt at indløse panterne for landområder, der svarer til det nuværende Danmark. Skåne, Halland og Blekinge kom først tilbage til riget i1360.
I Sverige har Valdemar fået tilnavnet Valdemar den onde på grund af brandbeskatningen af Visby på Gotland og ned- slagtningen af den gotlandske bondehær uden for Visbys mure.
Vi danskere gav ham det hædrende tilnavn Atterdag, der sandsynligvis betyder “hvilke dage”.
Gurre Slot
Efter mange arkæologiske udgravninger er man efterhånden nået frem til, at Gurre Slot, der blev bygget af Valdemar Atterdag, ikke var tænkt som en egentlig forsvarsborg.
Den tjente mere til repræsentative formål for kongen. Det var her, han tog imod udsendige fra Hansestæderne, og her han forhandlede med dem. Og sandsynligvis også her han rekreerede sig, slappede af med jagt og andre fornøjelser. Bland andet er han blevet tillagt udsagnet: “Lad blot gud beholde sit himmerrige, hvis jeg kan beholde mit Gurre”
Det er alle disse historier, der udgør rammen for Kong Valdemars Venner. Valdemarsridtet indledes altid ved Gurre Slotsruin, hvor kongen træder ud af sin borg og hilser på sine raske riddere og væbnere. I spidsen for optoget leder kongen herefter sine folk gennem Valdemarslund til Tikøb kirke, hvor præsten står parat til at give de mange ryttere et par ord med på vejen. Fra Tikøb rides gennem Horserød Hegn og Klosterris Hegn til Havreholm, hvor der er frokostpause for rytterne og hvil for hestene. Efter pausen går turen videre til Esrum kloster, hvor der sluttes af med ringridning eller andre middelalderlege. Dagen afsluttes med festligt taffel.